Soms ben je razend productief, soms komt er helemaal niets uit je handen. Wat kun je doen om je productiviteit altijd hoog te houden?
Die magische dag dat alles goed ging
Je hebt van die dagen dat alles goed lijkt te gaan. Je zit goed in je vel, je bent op dreef en je voltooit de ene taak na de andere. Je bent heerlijk productief en je voelt je geweldig.
Maar dan breekt de volgende dag aan. Vol goede moed ga je aan de slag, maar het wil deze keer niet zo lukken. Je krijgt niet zoveel uit je handen en je voelt je waardeloos.
Wat gebeurt hier? Hoe komt het dat je soms super productief bent, en soms niets uit je handen krijgt? Hoe kun je ervoor zorgen dat je vaker zo lekker productief bent? De onderstaande punten helpen je om vaker met een geweldig gevoel je werk af te sluiten!
1. Plan je dag
Het kost je slechts vijf minuten en het helpt je je productiviteit enorm te verhogen. Wanneer je gewoon ‘aan het werk’ gaat zonder van tevoren te bepalen wat je eigenlijk gaat doen dan kun je in de problemen komen.
Plannen en creëren zijn twee verschillende dingen. Het vereist een andere manier van denken. Je kunt niet plannen tijdens creatie.
Dus investeer die vijf minuten. Voordat je gaat beginnen, bepaal wat je gaat doen. Maak een takenlijstje
(zie ook de Eierdoostheorie), een schrijfplan, een schets of wat je maar nodig hebt om een globaal beeld te vormen van wat je wilt doen.
Door te plannen kun je makkelijker doorwerken. Je weet wat je allemaal te doen staat. Je blijft niet hangen in het onproductieve ‘wat zal ik nu eens gaan doen?’ Je kunt door en simpelweg de planning volgen.
Ik kan je zeggen, als ik mijn artikel plan (met een klein schrijfplan) dan staat de tekst een stuk sneller op m’n scherm dan wanneer ik maar gewoon ‘ga typen’. Productieve mensen plannen hun werk.
2. Onderzoek wat werkt en blijf dat doen
Om veel productiever te worden is het belangrijk dat je weet ‘wat werkt’. Veel dingen werken niet. Zoals je email checken voordat je aan je eerste taak begint, of te langzaam op gang komen in de ochtend.
Zoek voor jezelf uit wat werkt. Op welke momenten ben je het meest productief? In welke omgeving ben je? Hoe ben je voorbereid? Welke muziek luister je?
Zodra je weet wat werkt kun je dit herhalen. Plaats jezelf constant in een omgeving waarin je eerder ontzettend productief bent geweest, en je zult vaker productief zijn.
Ik heb gemerkt dat ik in de loop van de ochtend erg productief ben. Vooral als ik ga schrijven in mijn favoriete koffiezaakje, aan een specifiek tafeltje waar ik uitzicht heb over de gracht. Daar ben ik dan dus ook vaak te vinden! In welke situaties ben jij het meest productief?
3. Zorg voor enthousiasme
Als je tegen het werk op ziet dan is het tijd om iets te veranderen. Vervelend werk wordt namelijk niet op de meest productieve manier uitgevoerd. Vervelend werk wordt liever uitgesteld.
Hoe kun je je enthousiasme terugwinnen? Als ik opzie tegen het schrijven van een artikel, dan weet ik dat ik een saai artikel aan het schrijven ben. Ik gebruik deze hint om het artikel aan te passen, zodat ik het met meer plezier schrijf.
Soms kun je je taak niet veranderen. Wat je wel kunt veranderen is je motivatie. Vervelende taken zijn namelijk het leukst wanneer ze voltooid zijn. Dus herinner jezelf eraan hoe fijn het is als die taak van je bord is.
Daarnaast is het vaak vooral een kwestie van beginnen. Werk is niet altijd leuk. Maar besef dat dat oordeel vooral in je gedachten leeft. Het schrijven van een scriptie is bijvoorbeeld niet perse leuk, maar het is ook niet verschrikkelijk. Je doet onderzoek, je maakt aantekeningen, je schrijft. Als je al die negatieve gedachten laat rusten, en leeft in het moment, dan is het eigenlijk helemaal niet zo erg.
Laat ik het zo zeggen, er zijn ergere dingen om je tijd door te brengen. Werk verzetten doet meestal geen pijn.
Het is niet alsof je op je knieën door een stinkende rioolpijp kruipt vol met spinnen en ratten die aan je tenen knagen terwijl je constant je hoofd stoot. Het is niet alsof je wordt gemarteld met een middeleeuws werktuig. Het is niet alsof je uit een vliegtuig springt terwijl je parachute niet blijkt te werken. Nee. Je doet werk, je gaat er niet dood aan.
Dus vind je enthousiasme voor het werk dat je wilt verrichten. Als je het goed doet werk je snel en productief, dus die ‘vervelende’ taken zijn voor je het weet van je bord verdwenen!