1.Stel een kerstpakketten-commissie samen.
Samen doen werkt altijd beter en met een projectgroep binnen de organisatie creëer je meer draagvlak binnen het bedrijf. Met een groepje van maximaal 4 personen kunnen taken makkelijk worden verdeeld: offertes aanvragen, communicatie naar de medewerkers, contact met de leverancier etc.
2. Wat wil je geven?
Maak een keuze voor het type kerstgeschenk dat je wilt geven. Veel bedrijven kiezen nog steeds voor een traditioneel kerstpakket, de bekende doos met inhoud. Veel bedrijven zijn echter overgestapt op het zogenaamde eigenkeuze geschenk: medewerkers via een webshop hun eigen cadeau laten kiezen. De voor- en nadelen op rij:
Het traditioneel kerstpakket
Voordelen
- De verbroedering: het samen met de collega’s openmaken van het kerstpakket sluit het beste aan bij de traditie van het eindejaarsgeschenk.
- Er zit voor iedereen wel iets bij dat zij of hij leuk vindt.
Nadelen
- De logistieke rompslomp voor de organisatoren en de medewerkers.
- Uit onderzoek blijkt dat 60 % van de inhoud van een traditioneel kerstpakket wordt weggegooid. Met als stip in de top drie: paté, ragout en ingeblikte ham.
- Iedereen krijgt hetzelfde pakket terwijl iedereen anders is.
- De inhoud laat regelmatig kwalitatief te wensen over vanwege de vaak merkloze producten.
- Geen identiteit: een kerstpakket is vaak een standaard doos waar de look & feel van het bedrijf niet in kan worden meegenomen.
Eigen keuze geschenken
Voordelen
- Medewerkers kiezen zelf hun cadeau.
- Makkelijke logistiek: alles wordt uit handen genomen.
- Duidelijke branding van het bedrijf: de webshop wordt in de huisstijl gemaakt inclusief een kerstboodschap van de baas.
- Financieel aantrekkelijk: het bedrijf krijgt het geld terug van niet verzilverde geschenken.
Nadelen
- Het overhandigingsmoment is minder persoonlijk; dit systeem sluit minder aan bij de traditie van het Eindejaarsgeschenk.
3. Leverancier selecteren: waar moet ik op letten?
- Let op dat het bedrijf het Thuiswinkel waarborg voert.
- Kies voor een (financieel) betrouwbare partij en vraag desnoods referenties op.
- Vraag naar de garanties en voorwaarden voor omruilen en reparatie. Bij de traditionele kerstpakketten bedrijven is het magazijn snel leeg na de decembermaand. Hoe kan een kapotte mixer dan worden vervangen?
- Werkt de leverancier met A-merken? Dat zegt iets over de kwaliteit.
- Traditionele kerstpakketten: vraag een monsterpakket aan om achteraf teleurstellingen te voorkomen.
- Eigen keuze geschenken: hoe gaat de leverancier om met de gegevens van de medewerkers en hoe staat het met de veiligheid van de webshop.
- Eigen keuze geschenken: stel je kiest voor een cadeau met een waarde van 35 euro. Check dan goed of de prijs van het aangeboden product daadwerkelijk matcht met de waarde. Dat is helaas niet altijd het geval.
- Dit geldt overigens ook voor gift cards.
4. Communicatie naar de medewerkers.
Zorg voor duidelijkheid richting de medewerkers over het eindejaarsgeschenk.
- Wanneer kunnen zij het verwachten?
- Hoe ontvangen zij het?
- Tot wanneer kunnen zij hun cadeau verzilveren?
- Wie is de interne contactpersoon voor vragen of klachten?
- Stuur minstens één herinneringsmail naar de medewerkers als reminder voor de deadline voor het verzilveren van hun cadeau.
5. Vergeet niet de collega’s die ziek zijn of met verlof.
Dit geldt ook voor de collega’s die net met pensioen zijn gegaan. Of de collega’s met flexibele of tijdelijke contracten. Niets is pijnlijker dan hen over het hoofd te zien!
Patrick Moreu is oprichter en eigenaar van Tintelingen, aanbieder van kerstgeschenken-op-maat sinds 2003. Sinds de oprichting heeft het bedrijf al meer dan 2,2 miljoen kerstgeschenken verzorgd. www.tintelingen.nl